Gy.I.K.

gyakran ismételt

kérdések

Az évek során számtalan alkalommal hajóztunk ki, ennek körülményeiről, és ezzel kapcsolatosan mutatunk be kérdéseket és válaszokat.

Vitorlás túráink időpontra és személyre szabottak, így telefonon tudjuk az árat megbeszélni az igényektől függően.
ÁRAK  
Az igény szerinti étkezés, hétvégi időpont, ünnepi időpont, esti időpont, takarítási díj, többlet üzemanyag költség, kikötési díjak, utasok száma befolyásolják az árakat.

Személyre szabott túráink elérhetőek már 45.000-Ft-tól!

Az egész napos vitorlázás előre egyeztetett időpontban kezdődik (Általában 10 órakor). Az Alsóörsi kikötő a Balaton északi részén található. A szélviszonyoktól függően általában 17-18 órakor érünk vissza a kikötőbe. Napközben mindenki vezetheti, kezelheti a vitorlás hajót, gyakorolhatja a vitorlázást, és elsajátíthatja a vitorlázási elméletet is. A vitorláshajóról napközben fürdőzés, horgászás lehetséges.
Igény esetén kikötőlátogatás.

A Balatoni vitorlázás lefoglalt időpontját tartjuk, túráinkat bármilyen időjárás van elindítjuk, kivéve ha másodfokú viharjelzés van érvényben.

A balatoni vitorláskikötők kikötőhelyi órás és napi kikötőhelyi díjat számolhatnak
fel. Vitorláskikötőkben kikötésnél ezzel számolni kell.

Pár liter üzemanyagfogyás nem jár költséggel.
Ha vitorlázás közben eláll a szél, és motorral kell a vitorláshajót messziről a kikötőbe visszajuttatni, annak némi üzemanyag költsége lehet.

Amennyiben túráinkat nem az Alsóörsi kikötőből szeretnék indítani, a költségek egyedileg változnak.

A túra során felmerülõ vitorlás károk (pl. vitorlaszakadás) a Balatoni vitorlázást terhelik. Azonban azok a károk amelyek a vitorláshajón való helytelen magatartásból, vagy a kormányos utasításainak be nem tartásából következnek, a túrarésztvevőket terhelik. A szülõk felelősek a kiskorúak megfelelő magatartásáért, tehát az általuk okozott kár (pl. felszerelési tárgyak vízbe dobálása) megtérítendő a részt vevõ törvényes képviselõ által.

A 30 lábas balatoni vitorlás hajónk befogadóképessége maximum 6 fő + kormányos.

Nevet, címet, és elérhetőséget a kapcsolat menüpontban talál.
Telefonos érdeklődés és e-mailban történő megrendelés (foglalás) után szükséges lefoglalózni a vitorlástúrát, ez a teljes költség 40%-a.
Rendezhető átutalással, vagy személyesen.
A fennmaradó összeget a vitorlázás megkezdésekor készpénzben kérjük kiegyenlíteni.

A vízen magasabb a hőmérséklet ingadozás mint a parton, ezért pulóvert, széldzsekit célszerű hozni a strandfelszerelés mellett. Természetesen a napkrém, napellenzős sapka, napszemüveg szükséges. A vitorlásra bőven vigyünk folyadékot, és az élelemre is gondoljunk. Fekete talpú lábbelivel a fedélzetre lépni nem engedélyezett, mert az nyomot hagy a vitorlás fedélzetén. Csak fehér vagy világos talpú lábbeli engedélyezett.

Természetesen!
A 12 éves kor alatti gyermekek kötelezően mentőmellényt viselnek a vitorlázás ideje alatt.
Azonban megfontolandó hogy vajon ugyanannyira élvezik-e majd a vitorlázást mint a felnőttek.
Tapasztalatunk szerint a nagyon pici gyerekek jobban érdeklődnek a vitorláhajón található tárgyak mint maga a vitorlázás iránt, így jelentős részben lekötik a szülők figyelmét, azonkívül néha nehezen viselik a hajó „zártságát”. Egyes esetekben pedig előfordul, hogy a kisgyerekek megijednek a hajó megdőlésétől friss szélben.

Tizenkét éven aluliak akkor vehetnek részt a túrán, ha a szülõ, illetve törvényes képviselõ vállalja a felügyeletet és felel a gyermek megfelelõ vízi magatartásáért.

A vitorlázás megkezdése előtt ha valaki nem tud úszni kérjük jelezze a hajókapitánynál!

A balatoni kikötők némely része veszélyes terület. A vitorláshajók javítása, vízretétele is itt történik, legyünk elővigyázatosak. A vitorlásokra felmászkálni, feltűnően bámészkodni, hangoskodni nem illik. A közös helyiségeket hagyjuk magunk után tisztán.

Indulás előtt intézzük el folyó ügyeinket, mert a hajón egy ideig nem lesz rá lehetőség. A cuccunkat a kabinban helyezzük el úgy hogy a vitorláshajó dőlésekor ne mozdulhasson el. A beszálláskor tegyük fel a vitorlázással kapcsolatos kérdéseinket. A vitorlás hajó kezelése összetett feladat, csapatmunka, elkerülhetetlen hogy mindenki kivegye a részét valamilyen formában.
A vitorláshajó elindulása és kikötése a legbonyolultabb feladat. Ilyenkor lehetőleg ne legyünk útban, de ha ki lettünk jelölve egy feladatra azt hajtsuk végre nagy odafigyelgyeléssel, határozottan.

A vitorlás hajón ne legyünk féktelenek, ne cselekedjünk váratlanul. Figyeljük a hajóvezetőt
és az utasításai tartsuk be. A kiskorú gyermekekre fordítsunk nagy figyelmet.

A kultúrált alkoholfogyasztás vitorláshajón megengedett az utasok számára. Nincs is jobb mint egy hideg sör a Balaton közepén. De csak addig megengedett amíg nem látszik meg. Mindenképp megfontolandó hogy hullámzás és a vitorláshajó dőlöngélése esetén kellemetlen tüneteket, rosszullétet okozhat.

A kikötő megközelítésekor időben el kell rámolni a vitorláson lévő tárgyainkat, szemetünket.
Hajtsuk végre a kapitány utasításait.

Bár a Balaton alapvetően mérsékelt szélviszonyokkal bír és a vitorlástúrák többsége gyenge szélben zajlik, néha előfordul hogy rosszra fordul az idő. Ilyenkor az utasok számára kötelező a mentőmellény használata!

Ne felejtsük el, hogy a hajó természetes állapota a dőlés és az imbolygás (valamint a víz fröcskölése) erős szélben, ez nem jelenthet problémát egy megfelelően felszerelt és képzett kormányossal vezetett hajón, ezért nem kell aggódni.
Figyeljünk viszont a bummra, ami egy irányváltásnál könnyen fejbe kólinthatja a figyelmetlen utast! Erős szélben még fontosabb hogy betartsuk a kapitány utasításait. A fedélzeten kizárólag úgy közlekedjünk, hogy egyik kezünkkel kapaszkodunk valamiben,de lehetőleg ne a mozgókötélzet elemeibe (kérdezzük a kapitányt!).

Megfelelő időjárási viszonyok esetén van lehetőség a vitorlásról megmártózni a Balatonban.
Vontázás csak mentőmellényben!

A vitorlás hajó drága dolog. Egy olyan, amibe a család is kényelmesen elfér, még drágább. Ha jól fel is akarja szerelni, akkor már-már elérhetetlen. Magasak a tartás költségei is: hajóhely, daruzás, mosás, téli tárolás és karbantartás. Mennyit is tud vitorlázni egy évben? Két, esetleg három hetet?
Ha van kishajó vezetői engedélye és már többször vitorláztunk önnel, lehetősége van bérelni hajót.

Ha úgy döntenek hogy saját maguk szeretnék vezetni a hajót.
Válasszanak olyan vitorlás-tanfolyamokat, ahol az elmélet és a gyakorlat oktatása ugyanott, párhuzamosan történik, lehetőleg a Balatonon. Így valóban olyan vitorlás tudással rendelkeznek majd, hogy családjukat is biztonságosan el merik vinni egy hosszabb Balatoni túrára, bátran bérelnek vitorlást. Egy ilyen oktatás általában egy hét. Ennyit mindenki, aki szeretne valóban jól vitorlázni és szeretné élvezni a vitorlázást, rá tud szánni a tanfolyamra. És ha ez sem lenne elég, a gyakorlásra igénybe veheti a balatoni vitorlázás szolgáltatását.