Mennyibe kerül az egynapos Balatoni vitorlázás?

A 23-25 lábas balatoni vitorlás hajó bérleti díja főszezonban kb. 30.000 Ft/nap
(Ebben az esetben a bérlőé a felelősség nagy része. Bár a vitorlás hajóra a legtöbb esetben kötnek biztosítást, de a vitorláshajó vezetője felelős az utasokért és a vitorlázási szabályok betartásáért.)

Ehhez jön hozzá a vitorlás hajó vezetőjének (skipper) a napidíja.

 
Mennyit fizetek?

Egy kétórás balatoni vitorlázás díja Balatonkeneséről 18-20 ezer Ft 2 fő részvételével.
 


Mit kapok pontosan ezért az összegért?

Az egész napos vitorlázás előre egyeztetett időpontban kezdődik (Általában 10 órakor). A kikötő Balatonkenese Budapesthez közelebbi részén található, a Kenese Port szállodában. A szélviszonyoktól függően általában 17-18 órakor érünk vissza a kikötőbe. Napközben mindenki vezetheti, kezelheti a vitorlás hajót, gyakorolhatja a vitorlázást, és elsajátíthatja a vitorlázási elméletet is. A vitorláshajóról napközben fürdőzés, horgászás lehetséges.
Igény esetén kikötőlátogatás.


Időjárás garancia?

A Balatoni vitorlázás lefoglalt időpontja előtt két nappal, a várható kedvezőtlen időjárás miatt lehetőség van a vitorlázási időpont kölcsönös módosítására. 

 

Milyen egyéb költségek merülhetnek fel a vitorlázás alkalmával?

A balatoni vitorláskikötők kikötőhelyi órás és napi kikötőhelyi díjat számolhatnak
fel. Vitorláskikötőkben kikötésnél ezzel számolni kell. 600-6000 Ft közötti összeg/vitorláshajó.

Pár liter üzemanyagfogyás nem jár költséggel
Ha vitorlázás közben eláll a szél, és motorral kell a vitorláshajót messziről a kikötőbe visszajuttatni, annak némi üzemanyag költsége lehet.


Milyen felelősségem van a vitorlázás alatt?

A túra során felmerülõ vitorlás károk (pl. vitorlaszakadás) a Balatoni vitorlázást terhelik. Azonban azok a károk amelyek a vitorláshajón való helytelen magatartásból, vagy a kormányos utasításainak be nem tartásából következnek, a túrarésztvevőket terhelik. A szülõk felelősek a kiskorúak megfelelő magatartásáért, tehát az általuk okozott kár (pl. felszerelési tárgyak vízbe dobálása) megtérítendő a részt vevõ törvényes képviselõ által.


Mennyi utas fér el a vitorlás hajón?

A 23-25 lábas balatoni vitorlás hajó befogadóképessége 4 fő + kormányos


Kitől veszem igénybe a balatoni vitorlázást, és hol fizetek?

Nevet, címet, és elérhetőséget a kapcsolat menüpontban talál.
Telefonos érdeklődés és e-mailban történő megrendelés (foglalás) után szükséges leelőlegezni a vitorlástúrát. Ez kb. 10.000 Ft átutalással, postán, vagy személyesen.
A maradék összeget a vitorlázás megkezdésekor kell kiegyenlíteni.


Mit vigyek magammal vitorlázni?

A vízen magasabb a hőmérséklet ingadozás mint a parton, ezért pulóvert, széldzsekit célszerű hozni a strandfelszerelés mellett. Természetesen a napkrém, ellenzős sapka, napszemüveg szükséges. A vitorlásra bőven vigyünk folyadékot, és az élelemre is gondoljunk. A lábbelink ne legyen fekete talpú mert az nyomot hagy a vitorlás fedélzetén.


Hozhatok gyereket is?

Természetesen!
A 12 éves kor alatti gyermekek kötelezően mentőmellényt viselnek a vitorlázás ideje alatt.
Azonban megfontolandó hogy vajon ugyanannyira élvezik-e majd a vitorlázást mint a felnőttek. Tapasztalatunk szerint a nagyon pici gyerekek jobban érdeklődnek a vitorláhajón található tárgyak mint maga a vitorlázás iránt, így jelentős részben lekötik a szülők figyelmét, azonkívül néha nehezen viselik a hajó "zártságát". Egyes esetekben pedig előfordul, hogy a kisgyerekek megijednek a hajó megdőlésétől friss szélben.

Tizenkét éven aluliak akkor vehetnek részt a túrán, ha a szülõ, illetve törvényes képviselõ vállalja a felügyeletet és felel a gyermek megfelelõ vízi magatartásáért


Mindenki tud úszni?

A vitorlázás megkezdése előtt ha valaki nem tud úszni kérjük jelezze a hajókapitánynál!


Hogyan viselkedjünk a kikötőben?

A balatoni kikötők némely része veszélyes terület. A vitorláshajók javítása, vízretétele is itt történik, legyünk elővigyázatosak. A vitorlásokra felmászkálni, feltűnően bámészkodni, hangoskodni nem illik. A közös helyiségeket hagyjuk magunk után tisztán.


Mi a teendő indulás előtt?

Menjünk el a mosdóba mert a vitorlás hajón egy ideig nem lesz rá lehetőség. A cuccunkat a kabinban helyezzük el úgy hogy a vitorláshajó dőlésekor ne mozdulhasson el, A beszálláskor tegyük fel a vitorlázással kapcsolatos kérdéseinket. A vitorlás hajó kezelése összetett feladat, csapatmunka, elkerülhetetlen hogy mindenki kivegye a részét valamilyen formában.
A vitorláshajó elindulása és kikötése a legbonyolultabb feladat. Ilyenkor lehetőleg ne legyünk útban, de ha ki lettünk jelölve egy feladatra azt hajtsuk végre nagy odafigyelgyeléssel, határozottan


Hogyan viselkedjünk vitorlázás közben?

A vitorlás hajón ne legyünk féktelenek, ne cselekedjünk váratlanul. Figyeljük a hajóvezetőt
és az utasításai tartsuk be. A kiskorú gyermekekre fordítsunk nagy figyelmet.


Fogyaszthatok alkoholt a balatoni vitorlástúrán?

A kultúrált alkoholfogyasztás vitorláshajón megengedett az utasok számára. Nincs is jobb mint egy hideg sör a Balaton közepén. De csak addig megengedett amíg nem látszik meg. Mindenképp megfontolandó hogy hullámzás és a vitorláshajó dőlöngélése esetén kellemetlen tüneteket rosszullétet okozhat.


Mit tegyek kikötéskor?

A kikötő megközelítésekor időben el kell rámolni a vitorláson lévő tárgyainkat, szemetünket.
Hajtsuk végre a kapitány utasításait.


Milyen a vitorlázás viharban vagy nehéz körülmények között?

Bár a Balaton alapvetően mérsékelt szélviszonyokkal bír és a vitorlástúrák többsége gyenge szélben zajlik, néha előfordul hogy rosszra fordul az idő. Ilyenkor az utasok számára kötelező a mentőmellény használata! Ne felejtsük el, hogy a hajó természetes állapota a dőlés és az imbolygás (valamint a víz fröcskölése) erős szélben, ez nem jelenthet problémát egy megfelelően felszerelt és képzett kormányossal vezetett hajón, ezért nem kell aggódni. Figyeljünk viszont a bummra, ami egy irányváltásnál könnyen fejbe kólinthatja a figyelmetlen utast! Erős szélben még fontosabb hogy betartsuk a kapitány utasításait. A fedélzeten kizárólag úgy közlekedjünk, hogy egyik kezünkkel kapaszkodunk valamiben,de lehetőleg ne a mozgókötélzet elemeibe (kérdezzük a kapitányt!).


Fürödhetünk a vitorláshajóról?

Megfelelő időjárási viszonyok esetén van lehetőség a vitorlásról megmártózni a Balatonban.
Vontázás csak mentőmellényben!


Mikor éri meg venni?

A vitorlás hajó drága dolog. Egy olyan, amibe a család is kényelmesen elfér, még drágább. Ha jól fel is akarja szerelni, akkor már-már elérhetetlen. Magasak a tartás költségei is: hajóhely, daruzás, mosás, téli tárolás és karbantartás. Mennyit is tud vitorlázni egy évben? Két, esetleg három hetet?
Ha van kishajó vezetői engedélye és már többször vitorláztunk önnel, lehetősége van bérelni hajót.


A hajóvezetői engedély megszerzése?

Ha úgy döntenek hogy saját maguk szeretnék vezetni a hajót.
Válasszanak olyan vitorlás-tanfolyamokat, ahol az elmélet és a gyakorlat oktatása ugyanott, párhuzamosan történik, lehetőleg a Balatonon. Így valóban olyan vitorlás tudással rendelkeznek majd, hogy családjukat is biztonságosan el merik vinni egy hosszabb Balatoni túrára, bátran bérelnek vitorlást. Egy ilyen oktatás általában egy hét. Ennyit mindenki, aki szeretne valóban jól vitorlázni és szeretné élvezni a vitorlázást, rá tud szánni a tanfolyamra. És ha ez sem lenne elég, a gyakorlásra igénybe veheti a balatoni vitorlázás szolgáltatását.


Adria vagy Balaton?

A hozzánk közeli Horvát tengerpart nyáron túlzsúfolt, a kikötők zajosak és nagyon drágák, az odalátogató részeg hajósokról nem beszélve. A hajózás jó is lehet de könnyen belefuthatunk nagyobb hullámzásba és szélcsendbe is. Először mindenképpen a balatoni vitorlázást próbáljuk ki. Tengeri vitorlázásra Görögország Égei tenger javasolt. Korrekt feltételekkel, lehet jó hajót bérelni.
Minden nap egy másik sziget, és másik város. A vitorlázási és turisztikai élmények biztosak, nem akarják lehúzni a túristákat. Konkrét árat tervet telefonon kaphatnak.